Arhiva: 2008 / 2010
15. bijenale umetnosti u Pančevu 7. septembar - 7. oktobar

Nikola Šuica

7. septembar - 7. oktobar, budući Legat Milorada Bate Mihajlovića
Izgubljena igla (dokumentovana fantazija s probadanjem), video rad, 9' 25''
Nikola Šuica

01. Izgubljena igla, frejm, autor: Nikola Šuica

02. Izgubljena igla, frejm, autor: Nikola Šuica

Izgubljena igla

„Izgubljena igla“ je video tok fragmentarne montaže i moguće je da priziva tezu Waltera Benjamina o Bilddenken „mislećim slikama“. Radi se o ostacima kojima se približavamo istini o zbivanjima, a moguće i emocionalnom usmerenju ka obrisima prošlosti, ili čak, materijalnom prtljagu nestalih ljudi i njihovih odnosa iz vremena Holokausta. Nekadašnji prizori počivaju izmedju fotografije i zaborava, onakvi kakvi su zaista i bili u „noći i magli“ birokratsko pedantnog ideološkog nasilja demonske prirode nacionalsocijalizma i „konačnog rešenja“. Lutanje kroz ruševine, ostatke i zaborav kao imaginarni muzej regije, grada što je sa svojim nestalima i stratištem kakvo je „Sajmište“ ili Judenlager imao i Beograd, u dubinama zaborava krije izvestan preobražaj intimnosti, sličan uspomeni iz potisnute zone davne realnosti.

„Motivi se ponavljaju, arhivski snimci Beograda iz Kraljevine Jugoslavije sa zgradama, skupovima, tramvajima, Sinagogom, pustim enterijerom ali i pogled očiglednog aškenaskog profila svetlih očiju i povijenog nosa, žensko lice iz svojih različitih doba prošlog veka. Povremeno se javljaju i radijske frekvencije, kao da smo ušli u etar nekakvih intenziteta koji se pružaju prostorom i vremenom modernosti.

Fokus na drvetu u ne-realnim brzinama objektiva dvosmislen je: stižu mnogobrojne vrste simboličkih znamenja u Tori, ali i epizoda iz Tassovog slavnog speva gde Tancred u stablu vidi zarobljenu Clorindinu dušu. Nestabilna je priroda pamćenja; taj vid metamorfoze pojačava kretanje u vremenu i dopire još dalje od starozavetnih ili antičkih lajtmotiva tragedije gubitka što doseže do naših zapleta, do prisnih afekata, sudelujući u obrisima sadašnjice, u stvarnosti s kojom moramo da se suočimo.“ (Prof. Berthold Grossman, New York)

produkcija: AIS Beograd, Tenk asocijacija i Jevrejski istorijski muzej Beograd
Inicijator: Barbara Panić, kustos - Jevrejski istorijski muzej, Beograd
u saradnji sa Jevrejskom opštinom Pančevo - David Montijas, predsednik
Premijera: Noć Muzeja Beograd 17. maj 2008, Velika sala Saveza JOB, 20h

Nikola Šuica

Profesor Fakulteta likovnih umetnosti i predavač na kursevima Univerziteta umetnosti u Beogradu. Javna delatnost uključuje tekstove i eseja iz umetnosti i teorije umetnosti u medijima, publikacije, izložbene kataloge i monografije i zbornike. Istovremeno na to se nadovezuje i priredjivanje izložbi u zemlji i inostranstvu kao i gostujuća predavanja, učešća na konferencijama, tribinama i predavanjima. U izlagačke javne nastupe ubrajaju se video i slajd instalacije u Cinema Rexu, SKC-u i sali Jevrejske opštine u Beogradu.